URPREMIÄR: 3 NOVEMBER 2020, SPELAS I ST JOHANNES KYRKA, MALMÖ 4 OKTOBER 2023 KL 18.

MIN MORFAR PROSTEN

Ett originalverk skapat av potatopotato, teater för ambivalenta

Nästan allihop blev präster. Alltså farbröder och morbröder, kill-kusiner, morfar förstås, hans far och farfar och hans farmors far, farmorns farfar och morfar och hennes mormors far och farfars morfar, hans mormors morfar och farmors farfars far...

Prosten - min kompis och morfar, blev till en symbol för allt jag försökte ta avstånd från. Och jag svävade ut, långt bort från kyrkan. Av 18 barnbarn valde han sen mig att bära korset på hans begravning? Jag tror inte ens att det var för att jävlas.

Nu är han alltså död. Men i mig ekar hans ord om goda kristna värderingar och teaterns och dansens syndiga frestelser.
Vad skulle hända, om jag tog mig så nära som möjligt istället?

I PotatoPotatos platsspecifika show återvänder Drag King-artist, skådespelare och DJ Paulina Göth till kyrkan. Med DJ-bänken som altare antar hon sin morfars plats i ett försök till möte.

Min Morfar Prosten är en Dj-ceremoni, ett elektromusikaliskt släktepos, en livemixad syndabekännelse, ett gig, en mässa, en brutal återförening med kyrkan och en undersökning av att möta sitt arv.

Min Morfar Prosten är en del av PotatoPotatos projekt Contemporary Performing Beats som undersöker berättande och gestaltning genom Dj-mixning, i teaterföreställningar och på klubbscenen. Helena Engberg Tunström från DJ-verket Sincerely Solo står för regi och tillsammans presenterar PotatoPotatos Drag’n DJ- duo ett nytt verk i vilket de fortsätter utmana form, estetik och genre.


”Med Min Morfar Prosten har PotatoPotato skapat ett verk som väcker intressanta frågeställningar kring såväl religionen som vårt behov av sammanhang och gränsöverskridande upplevelser. Därtill är den överraskande lättillgänglig och starkt berörande." SKD


“Verket är utmanande och uppkäftigt, på ett sätt som vi inte är vana vid att se i en kyrka. I detta ryms något välbehövligt och friskt när rummet öppnas också för tvivlet och frustrationen, jämte övertygelsen och försoningen.” Sydsvenskan

 

MEDVERKANDE
URPREMIÄR 3 NOVEMBER 2020

Av: Paulina Göth och Helena Engberg Tunström
Idé: Paulina Göth
Koncept: Paulina Göth och Helena Engberg Tunström
Medverkande: Paulina Göth
Regi: Helena Engberg Tunström
Komposition: Paulina Göth och Helena Engberg Tunström
Morfars röst: Clas Göran Söllgård
Dans-koreografi skapad i workshop med Sofia Södergård 
Ljudtekniker: Niklas Karlsson
Ljusdesign/ljustekniker: Daniel Wennergren
Musikproduktion av bland andra: Miranda Gjerstad i samarbete med Helena Engberg Tunström (Psalm 248), Alma Lindborg (Parkerism, Epistelbrev) och Maja Malmström (Psalm 2012 och procession.)
Studioproduktion Daniel Wennergren
Illustration: Johanna Larsson Pinedo
Förställningsfoto: Alexandra Hall 
Grafisk design programblad/agenda: Jenny Möller Jensen
Konstnärlig ledning: Jenny Möller Jensen, Freja Hallberg, Linda Forsell, Helena Engberg Tunström, Paulina Göth
Produktion: PotatoPotato Scenkonst
I samarbete med: S:t Johannes Kyrka
 
Med stöd av: Region Skåne, Malmö Kulturstöd, Statens Kulturråd, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Folkuniversitetet och Svenska Kyrkans kulturstipendium

UTTAGEN TILL
SCENKONSTBIENNALEN 2021!


"Kyrkans ritualer har sin dramaturgi liksom det antika dramat och DJ-konsten. Paulina Göth använder gudstjänstens form för att ta strypgrepp på kyrkorummets ande. Hennes musikperformance är en mässa om en komplicerad relation, en uppgörelse i och med det sakrala. Kommen från en familj av präster byter hon predikstolen mot ett dj-bås. En växande skam ekar i kyrkorummet, men konflikten mynnar i ett ödmjukt och vackert möte." 

-Urvalskommittén 
Scenkonstbiennalen 2021


AKTUELL FÖR TURNÉ OCH BOKNINGSBAR
2023 & 2024.
Kontakta oss för mer info!

info@potatopotato.se

loading...