KOMMANDE FÖRESTÄLLNING: GÖTEBORG STORA TEATERN 7 MARS

SADLAND


SADLAND är en elektronisk musikal, ett emotionellt rum där tomhetskänslor, dåliga nerver, ångest, depressivitet och känslan av att ha förlorat något blir narrativet. Vi hoppas att denna sorgesång till föreställning blir en tröst i vår tröstlösa och kapitalistiska värld.


Hösten 2021 vill PotatoPotato med föreställningen SADLAND skapa perspektiv på en av vår tids största ödesfrågor – den om psykisk ohälsa bland unga. Ett ämne som genererat sensationsjournalistiska artiklar och alarmerande rapporter den senaste tiden. Nya diagnoser, en ”ADHD-epidemi”, massutskrift av antidepressiva mediciner, hemmasittare, självskadebeteende och stress är företeelser som skapat en ny känslorepertoar som en oförstående vuxenvärld verkar stå handfallna inför.

Samspelet mellan individ och samhälle har historiskt sett alltid pågått i känslosfären. Att iscensätta psykiskt lidande inom konst och kultur är sen gammalt, men de senaste åren har en ny våg av unga röster tagit plats inom västerländsk och asiatisk subkultur. Ledsna pojkar och flickor som omfamnar mörkret och förvandlar känslor av alienation, depression och destruktivitet till musik på Soundcloud, i poesi, tweets, memes och bildkonst.

I föreställningen SADLAND ser vi på världen genom denna sad-kultur. Vi betraktar vår samtid ur den ledsnas och deprimerades horisont för att gestalta ett kollektivt tillstånd som verkar som ett motstånd till dagens neoliberala projekt - där varje individ är ansvarig för sin egen lycka och framgång.

"Till musik av Billie Eilish och andra artister som omfamnar ledsamheten, och till egenkomponerade låtar, provar de två huvudpersonerna, mycket fint spelade av Johanna Malm och Nils Wetterholm, olika strategier för att gestalta sin depression (...)

Det är fint att musikalen är så lojal mot den känslan. I "Sadland" är ledsamheten ett normaltillstånd. Att vägra gå upp ur sängen framstår som den enda rimliga motståndshandlingen. Jag vill väcka mina barn när allt är över "
Sydsvenskan
Med stöd av: Statens Kulturråd, Region Skåne, Malmö Stad.


Urpremiär hösten 2021
NYPREMIÄR VÅREN 2022


Nästa föreställning:

POTATOPOTATO MALMÖ
3, 4, 5 MARS
2022 19.00

KÖP BILJETT MALMÖ 2022
HÄR!STORA TEATERN GÖTEBORG
7 MARS 2022 19.00

 
KÖP BILJETT TILL STORA TEATERN GÖTEBORG 2022 HÄR!

Tidigare föreställningar:
POTATOPOTATO SCEN, MALMÖ
6, 9, 10, 11, 12,13,14,15/11 2011

FRI SCEN KULTURHUSET STADSTEATERN I STOCKHOLM
23, 24, 25, 26, 27/11 2011
 

SADLAND
Av: PotatoPotato
Regi: Linda Forsell
På scen: Nils Wetterholm och Johanna Malm
Scenografi och kostym: CMS
Ljuddesign och komposition: Johan Stohne (Praktikant från SKH)
Samarbetspartner: Fredrika Thelandersson Dr Medievetenskap
Foto: Julia Lindemalm
Konstnärlig ledning PotatoPotato: Freja Hallberg, Jenny Möller Jensen, Linda Forsell, Paulina Göth, Helena Engberg-Tunström.