I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR

Inom konceptet I den bästa av tjejvärldar har PotatoPotato sedan 2013 utforskat femininiteter som en strategi för motstånd inom scenkonst. Genom att undersöka feminint kodade aktiviteter, attityder och rum har vi velat formulera framtidens feminism som inte tar avstamp i makt, ekonomisk vinning eller individuell framgång.

Motståndet ligger i att experimentera med och uppvärdera det som i vår maskulina erfarenhetsvärld oftast objektifieras, förlöjligas och trycks ner. Vi prövar idén om att tjejiga värden är de bästa, att tjejvärldar är den bästa av världar. Detta experimenterande har lett fram till unika metoder där vi utmanar scenkonstens konventionella dramaturgi och tilltal. Inom konceptet I den bästa av tjejvärldar har vi hittills skapat fem föreställningar och en pjäs för Sveriges Radio.

De föreställningar som skapats inom konceptet är: Vi Är Nära, Radikal Vänskap, Middagsbjudningen, Den andra tiden, I den bästa av tjejvärldar - Radioversion och I’m her(e). Föreställningarna har hyllats och berört såväl publik som kritiker och vår nästa föreställning inom konceptet är Riddare av tusen äventyr som har premiär i oktober 2019.

”Personligen styrkt av PotatoPotatos sceniska utforskning av feminiteter, svaga kvinnor  och sårbarheter gläds jag också åt den vitala kraft som kollektivet ingjuter i scenkonsten.”
Theresa Benér

AKTUELLT
VÅREN 2019

TIDIGARE I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR
PROJEKT

VI ÄR NÄRA

RADIKAL VÄNSKAP

MIDDAGSBJUDNINGEN

DEN ANDRA TIDEN

I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR (RADIOTEATER)

I'M HER(E)


 

I Utopia
”Ingen frigrupp har sammanfört performance och teater så sömlöst som Malmökollektivet Potatopotato. Ingen grupp är heller så konsekvent politisk. (...) Föreställningen Radikal vänskap kan kallas sensorisk, men lika gärna sensibel, som i ASMR-smekningarna, eller i lek med pilatesbollar. Den är
också ett teaterestetiskt ställningstagande, eftersom den är mycket opretentiös och avslappnad. Det är roligt, mysigt och väldigt solidariskt. (...) blir
Det är framför allt imponerande att se med vilken seriös skicklighet och professionell medvetenhet skådespelarna agerar i denna postdramatiska, lekfulla föreställning. Den som tror att performance måste innebära dåligt skådespeleri får tänka om. Och slutet bjuder på en riktig överraskning i mäktig körsång."
Björn Gunnarsson HD

"Ung scen östs Vi Är Nära är en sällan sedd föreställning om identitetssökande i flickbadrummet.
”Pjäsen rymmer robotfiskar, sång i duschen och gråtövningar. Publiken är synlig och en smula medskapande i en uppsättning som går nära gränsen till
det privata. Tankar har givit impulser, prövats genom improvisationer och fogats till en dramatisk kurva från det ohörbara till det oerhörda (...)
Det är här någonstans jag förstår att Vi Är Nära inte är en särfeministisk pjäs för att äntligen synliggöra det flickiga för sin publik. (Vem kallar Hamletför särartspatriarkalisk?) Känslor, identifikation och identitetsskapande är processer som alla måste gå igenom. Ibland är det smärtsamt. Ibland är det bara kul.
Vi Är Nära (kan även förkortas VÄN) går på djupet med livets mening i badkaret.”
Ann  Charlotte Sandelin
Kultursidan

FÖRESTÄLLNINGAR OCH GÄSTSPEL
TEMA: FEMININITETER

The Slut Project

Bravo Toga är ett nordiskt scenkonstkollektiv djupt intresserade av konceptualitet & fysisk teater. Denna sommar påbörjar vi “The Slut Project” för att undersöka begreppet “slut-shaming” & den koreografiska form & betydningsbärarande position “the doggy-style”.

Kan en agera som ett sexuellt subjektivet utan att samtidigt uppfattas som sexuellt objekt? Är synen på ett “slampigt-beteende” en klassfråga? Med deltagende konstnärer från hela Norden vill vi utmana tankesättet & bilden kring femininiteters sexualitet i det offentliga rum & på scenen och angripa myten om den frigjorde nordiska kvinnan.

“The Slut Project” ska bilda grunden för en färdig föreställning 2018 & förhoppningvis bli början på ett efterlängtat seksuellt paradigme skift.

Bravo Toga består av Lena Bruun Bondeson (DK), Sara Ribbenstedt (SE) & Anna Kuusamo (FI).

Bravo Toga har tidigare spelat föreställningen “The Monica Project” om Monica Lewinsky på Potato Potato Scenkonst (nov 2016) samt DOCH (aug 2016). 

I'M HER(E)

En berättelse om det nya flickrummet


Under våren 2017 har I'm here(e) varit på turné i Stockholm, Umeå och Malmö. Föreställningen utforskar femininiteter och det nya flickrummet: Youtube.

Flickrummet har historiskt sett varit en plats för flickan att dra sig tillbaka till, för att slippa bli betraktad och bedömd. Idag däremot är flickrummet på Youtube en plats att exponera sig själv och i allra högsta grad bli betraktad. PotatoPotato låter nu Youtube-tjejen bestämma dramaturgi och estetik. För vilken feministisk historieskrivning skapas i vloggarnas Ullared Hauls, smink-tutorials, Musica.ly-klipp och ändlösa vloggdagböcker?

Radioteater

Radioteatern I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR hade urpremiär 1 april 2016 och sändes fram till sommaren 2017 på Sveriges Radio Play.

Längtar du efter en värld där du inte behöver vässa armbågarna och häva dig över andra för att lyckas? Nu erbjuds en trygg, feminin värld där vi inte behöver förhålla oss till styrka eller framgång.

Lyssna direkt på I den bästa av Tjejvärldar!

Radikal vänskap

Går det att lita på intuition och visdom utanför den egna personligheten? Hur känns det när allt inte är upp till en själv och tanterna sjunger alla sanningar? Genom dans, färganalys, drömtydning, körsång, ASMR, tårar och basal omvårdnad undersöks en känslomässig logik som är större och viktigare än något annat.

 


 


"Idag såg jag något
av det bästa jag sett. Igenkänningsskrattade/grät i en och en halv timme.
Femininiteter ftw!"


TWITTERKOMMENTAR


 

Inom projektet ryms även uppsättningarna VI ÄR NÄRA (14), MIDDAGSBJUDNINGEN(14) & DEN ANDRA TIDEN (14). 

TEMAVECKA FEMININITETER – 2016:

PotatoPotatos ledord har alltid varit normkritik. 2013 startade vi projektet "I den bästa av tjejvärldar" som resulterade i föreställningarna Radikal vänskap, Vi Är Nära, Den andra tiden och radiopjäsen I den bästa av tjejvärldar. Hösten 2016 ville vi fortsätta vårt undersökande av femininiteter som motstånd i konsten, livet och i den feministiska kampen. I mitten av november arrangerade vi en vecka med föreställningar och seminarium samt andra överraskningar på temat.

PANELSAMTAL DEN 17 NOVEMBER

Efter torsdagens föreställningen Jag ville vara Britney, Whitney och JLo arrangerar vi ett panelsamtal där regissören Linda Forsell, dramatikern Alexandra Loonin och filmskaparna Brynhildur Pórarinsdóttir och Saleen Gomani berättar om sina konstnärliga perspektiv på femininitet. 
Kl: 20.15, längd 1 timma.
Varmt välkomna!

JAG VILLE VARA BRITNEY, WHITNEY OCH JLO
16-17 NOVEMBER 2016

This is a story about a girl named Lucky. Eller en monolog om att längta efter velour. Eller ett tal om att hata AIK. Eller en verklighetsflykt. En ockupation. En dröm. En kärleksförklaring till dom som hjälpte en att leva. En påklädning. En striptease. En undanflykt. En pånyttfödelse. En entré.

Jag ville vara Britney, Whitney och JLo är ett samarbete mellan dramatikern Alexandra Loonin och scenkonstnären Viktor Flarkell där dom tillsammans undersöker fantasier, femininiteter och makt.

Idé: Alexandra Loonin & Viktor Flarkell Manus: Alexandra Loonin På scen: Viktor Flarkell Scenografi & ljus : Alexandra Loonin Retorikkonsult: Klara Andersén
Spelas hos PotatoPotato 16-17 november
Adress: Rolfsgatan 5
Kl: 19.00

Köp biljett 

Detta är en hyllning till den mest utsatta av personerna kring 90-tals-skandalen “Bill Clinton & Monica Lewinsky”-affären. Drivna av en enorm respekt för Monica & med intresse för de begrepp som i våra ögon kännetecknar Monica’s historia; “slut-shaming”, “public humiliation”, “cyber-bullying” & “skandalisering”, gör vi en tvärdisciplinär performance-undersökning av Monicas resa från anställningen i Vita huset 1994 till hennes TED-talk 2015.

- Monica we are re-visiting you. It might get dirty, not because of you. It just seem like a nasty world, the late 90's as well as today.


 

THE MONICA PROJECT
18 NOVEMBER 2016


"Dear Monica
How are you? Where did you go?
We know your name by heart, but that's also all we know. Your name reached us at the age of 10 when we barely knew the meaning of "having an affair". We have seen photos and we love your lipstick color. Now we simply wonder, what happened, are you alright?
All our best wishes
Anna, Lena & Sara"


Av & med Anna Kuusamo, Sara Ribbenstedt & Lena Bruun Bondeson
Spelas hos PotatoPotato 18 november
Adress: Rolfsgatan 5
Kl: 20.00

Köp biljett