I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR

BAKGRUND
PotatoPotato har sedan 2013 utforskat flickighet och femininiteter som en strategi för motstånd inom scenkonst. En central ambition har varit att utmana scenkonstens konventionella dramaturgi och tilltal. Det samlande namnet för arbetet är ”I den bästa av tjejvärldar” och har resulterat i fem teaterföreställningar och en pjäs för Sveriges Radio. Föreställningarna har hyllats och berört såväl publik som kritiker.
Läs mer om föreställningar inom "I den bästa av tjejvärldar" längre ner på sidan.

Flickforskning och scenkonst i symbios

Playing Together: A Try-a-louge/ Girling Together: A Dialogue

PotatoPotato scenkonst har beviljats medel från Nordisk Kulturkontakt och Nordisk kulturfond för att utveckla och fördjupa sitt samarbete med det tvärvetenskapliga forskningsnätverket FlickForsk! Nordic Network for Girlhood Studies.

Syftet med projekten är att fördjupa utforskandet av flickighet och tjejgrejer genom tvärsektoriellt samarbete mellan skådespelare och flickforskare i de nordiska länderna. PotatoPotatos vision är att skapa ett unikt explorativt rum för kritisk diskurs och reflektion som leder till kompetens- och erfarenhetsutbyte mellan scenkonst och forskning. Målet är att fortsätta att skapa nya perspektiv när det kommer till gestaltning av ung femininitet på scen och genom detta fördjupningsarbete skapa nya perspektiv på framtidens scenkonst för unga.

Projektet Playing Together: A Try-a-louge startade i januari 2017. Inom ramen för projektet arbetade fyra skådespelare med, att i dialog med de fyra medverkande forskarna, omvandla deras avhandlingar och övriga akademiska publikationer till en serie konstnärliga gestaltningar och seminarium.

Under 2018/2019 tar vi projektet vidare i och med andra delen - Girling Together: A Dialogue och tar fram gestaltande föreläsningar samt en publikation om vårt arbete. Under våren 2019 medverkar vi bla på Folk & Kulturdagarna i Eskilstuna och på International Girl Studies Association konferens på University of Note Dame (USA)

Medverkade skådespelare: Maria Grudemo El Hayek, Linn Björnvik Gröder, Lena Bondeson och Malou Zilliacus
Medverkade forskare: Bodil Formark, Karolina Dmitrow-Devold, Heta Mulari och Kajsa Widegren

För mer information om projektet vänligen kontakta:

Linda Forsell, konstnärlig ledare, regissör och projektledare för Playing Together: A Try-a-louge/Girling Together: A Dialogue
info@potatopotato.se
Mobil: 0702 599 961

Läs mer om projektet: http://www.friatidningen.se/artikel/126419


 

MED STÖD AV:

AKTUELLT
VÅREN 2019

7 februari 2019
Vi medverkar med vår gestaltande föreläsning på Folk och Kulturdagarna i Eskilstuna, kolla in hela programmet här


1 mars
Gestaltande föreläsning under IGSA på University of Notre Dame, Chicago, USA. Läs mer här!

Tidigare evenemang

I Flicklaboratoriet:
Tolkning pågår

Väkomna på öppen redovisning av PotatoPotaos konstnärliga gestalning och Flickforsk!s akademiska gestalning.

Datum: 7 maj 2017
Tid: 15:00
Plats: Stadsteatern i Skärholmen

 

Den 5 maj 2017 föreläste vi om femininiteter på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen!

Boka din plats!

Om Flickforsk!

FlickForsk! är ett tvärvetenskapligt nätverk som har sin organisatoriska hemvist vid Umeå Centrum för Genusstudier, Umeå universitet. Syftet med nätverket är att driva utvecklingen inom den nordiska flickforskningen genom att skapa mötesplatser och samarbetsmöjligheter för forskare som utifrån olika perspektiv undersöker ung femininitet. Sedan starten 2008 har nätverket initierat och genomfört en antal olika evenemang och publiceringsprojekt av såväl nordisk som internationell karaktär.


Läs om Flickforsk!...


 

The Slut Project

Bravo Toga är ett nordiskt scenkonstkollektiv djupt intresserade av konceptualitet & fysisk teater. Denna sommar påbörjar vi “The Slut Project” för att undersöka begreppet “slut-shaming” & den koreografiska form & betydningsbärarande position “the doggy-style”.

Kan en agera som ett sexuellt subjektivet utan att samtidigt uppfattas som sexuellt objekt? Är synen på ett “slampigt-beteende” en klassfråga? Med deltagende konstnärer från hela Norden vill vi utmana tankesättet & bilden kring femininiteters sexualitet i det offentliga rum & på scenen och angripa myten om den frigjorde nordiska kvinnan.

“The Slut Project” ska bilda grunden för en färdig föreställning 2018 & förhoppningvis bli början på ett efterlängtat seksuellt paradigme skift.

Bravo Toga består av Lena Bruun Bondeson (DK), Sara Ribbenstedt (SE) & Anna Kuusamo (FI).

Bravo Toga har tidigare spelat föreställningen “The Monica Project” om Monica Lewinsky på Potato Potato Scenkonst (nov 2016) samt DOCH (aug 2016). 

FÖRESTÄLLNINGAR OCH GÄSTSPEL
TEMA: FEMININITETER

I'm her(e)

I'M HER(E)

En berättelse om det nya flickrummet


Under våren 2017 har I'm here(e) varit på turné i Stockholm, Umeå och Malmö. Föreställningen utforskar femininiteter och det nya flickrummet: Youtube.

Flickrummet har historiskt sett varit en plats för flickan att dra sig tillbaka till, för att slippa bli betraktad och bedömd. Idag däremot är flickrummet på Youtube en plats att exponera sig själv och i allra högsta grad bli betraktad. PotatoPotato låter nu Youtube-tjejen bestämma dramaturgi och estetik. För vilken feministisk historieskrivning skapas i vloggarnas Ullared Hauls, smink-tutorials, Musica.ly-klipp och ändlösa vloggdagböcker?

Radioteater

Radioteatern I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR ha urpremiär 1 april 2016 och sänds fram till sommaren 2017 på Sveriges Radio Play.

Längtar du efter en värld där du inte behöver vässa armbågarna och häva dig över andra för att lyckas? Nu erbjuds en trygg, feminin värld där vi inte behöver förhålla oss till styrka eller framgång.

Lyssna direkt på I den bästa av Tjejvärldar!

Radikal vänskap

Går det att lita på intuition och visdom utanför den egna personligheten? Hur känns det när allt inte är upp till en själv och tanterna sjunger alla sanningar? Genom dans, färganalys, drömtydning, körsång, ASMR, tårar och basal omvårdnad undersöks en känslomässig logik som är större och viktigare än något annat.

 


 


"Idag såg jag något
av det bästa jag sett. Igenkänningsskrattade/grät i en och en halv timme.
Femininiteter ftw!"


TWITTERKOMMENTAR


 

Inom projektet ryms även uppsättningarna VI ÄR NÄRA (14), MIDDAGSBJUDNINGEN(14) & DEN ANDRA TIDEN (14). 

TEMAVECKA FEMININITETER – 2016:

PotatoPotatos ledord har alltid varit normkritik. 2013 startade vi projektet "I den bästa av tjejvärldar" som resulterade i föreställningarna Radikal vänskap, Vi Är Nära, Den andra tiden och radiopjäsen I den bästa av tjejvärldar. Hösten 2016 ville vi fortsätta vårt undersökande av femininiteter som motstånd i konsten, livet och i den feministiska kampen. I mitten av november arrangerade vi en vecka med föreställningar och seminarium samt andra överraskningar på temat.

PANELSAMTAL DEN 17 NOVEMBER

Efter torsdagens föreställningen Jag ville vara Britney, Whitney och JLo arrangerar vi ett panelsamtal där regissören Linda Forsell, dramatikern Alexandra Loonin och filmskaparna Brynhildur Pórarinsdóttir och Saleen Gomani berättar om sina konstnärliga perspektiv på femininitet. 
Kl: 20.15, längd 1 timma.
Varmt välkomna!

JAG VILLE VARA BRITNEY, WHITNEY OCH JLO
16-17 NOVEMBER 2016

This is a story about a girl named Lucky. Eller en monolog om att längta efter velour. Eller ett tal om att hata AIK. Eller en verklighetsflykt. En ockupation. En dröm. En kärleksförklaring till dom som hjälpte en att leva. En påklädning. En striptease. En undanflykt. En pånyttfödelse. En entré.

Jag ville vara Britney, Whitney och JLo är ett samarbete mellan dramatikern Alexandra Loonin och scenkonstnären Viktor Flarkell där dom tillsammans undersöker fantasier, femininiteter och makt.

Idé: Alexandra Loonin & Viktor Flarkell Manus: Alexandra Loonin På scen: Viktor Flarkell Scenografi & ljus : Alexandra Loonin Retorikkonsult: Klara Andersén
Spelas hos PotatoPotato 16-17 november
Adress: Rolfsgatan 5
Kl: 19.00

Köp biljett 

Detta är en hyllning till den mest utsatta av personerna kring 90-tals-skandalen “Bill Clinton & Monica Lewinsky”-affären. Drivna av en enorm respekt för Monica & med intresse för de begrepp som i våra ögon kännetecknar Monica’s historia; “slut-shaming”, “public humiliation”, “cyber-bullying” & “skandalisering”, gör vi en tvärdisciplinär performance-undersökning av Monicas resa från anställningen i Vita huset 1994 till hennes TED-talk 2015.

- Monica we are re-visiting you. It might get dirty, not because of you. It just seem like a nasty world, the late 90's as well as today.


 

THE MONICA PROJECT
18 NOVEMBER 2016


"Dear Monica
How are you? Where did you go?
We know your name by heart, but that's also all we know. Your name reached us at the age of 10 when we barely knew the meaning of "having an affair". We have seen photos and we love your lipstick color. Now we simply wonder, what happened, are you alright?
All our best wishes
Anna, Lena & Sara"


Av & med Anna Kuusamo, Sara Ribbenstedt & Lena Bruun Bondeson
Spelas hos PotatoPotato 18 november
Adress: Rolfsgatan 5
Kl: 20.00

Köp biljett